Vett & Etikett

Rätt kläder vid rätt tillfälle

När ska jag vara snyggt klädd? Svaret är alltid! Din omgivning har rätt till att se Dig från Din bästa sida...

När man ska på ett evenemang så är det ofta så att man undermedvetet (om det inte står på inbjudan) börjar tänka på kläder och därmed också vilken klädkod som kommer gälla. De flesta klär sig gärna enligt en klädkod som även passar de andra gästerna som förväntas komma till evenemanget. I vissa fall så står klädkoden på inbjudan och det blir då direkt lite enklare att välja vad man ska ha på sig. Men ibland är det inte så lätt att välja kläder och då kan det vara bra att gå igenom om när man har vilka typer av kläder - för ingen vill ju klä sig för fint eller alldeles galet åt andra hållet heller.

Kavaj står i ett vägskäl. Vissa menar med kavaj på en inbjudan den lite mer informella stilen, udda blazer med udda byxa. Många avser dock att kavaj på en inbjudan är detsamma med mörk kostym. Denna dubbeltolkning har uppstått på senare tid och det är emellertid varken kul för gästen eller värdparet om feltolkningar uppstår. Vid osäkerhet välj då kostym då det aldrig kan bli fel, alternativt stäm av med värdparet vad De har tänkt sig för klädsel.

Kostym kanske är nutidens mest använda klädsel. En kostym består av en överdel och en underdel som kompletteras med skjorta. Det går även att som komplement till kostymen ha en slipsfluga eller bröstnäsduk för att få ett extra tryck i kostymen. En kostym kan bäras i affärssammanhang, på fester, under högtider och många andra evenemang och tillfällen där man bör vara finklädd men inte till en maximal nivå. En kostym finns i många olika färger och mönster men oftast så är en kostym enfärgad och den absolut vanligaste färgen på en kostym är marinblå alternativt svart men vi har också sett exempel på vita kostymer som till exempel Al Pacino har i sin huvudroll i Scarface, då också med en bröstnäsduk i rött.
På begravning bärs vit skjorta med vit eller svart slips. Vit för de närmast sörjande, övriga bär svart slips.

Frack är den klädsel du bör ha då det är de finaste finaste högtiderna. Kanske har du fått en inbjudan till en stor högtidlig fest i fina salonger där högtidsdräkter är en central del i själva tillställningen. De flesta har inte en frack hemma så när detta krävs, så kan det vara ett alternativ att köpa en frack eller alternativt hyra en frack som passar. En frack är något som ger intrycket av den maximalt stiliga utstyrseln som möjligtvis går att ha, oavsett vad det är för tillställning eller evenemang som arrangerats.

Smoking är en riktigt stilig klädsel som bör bäras för fina tillställningar där kostymen inte riktigt räcker till. Till en smoking som oftast är svart bör man enligt klädkoden bära lackskor men också fluga och gördel. Byxan hålls uppe av vita hängslen (förutsatt att det är en svart smoking). Hängslena är en central punkt i smokingen och utmärker gärna en utstyrsel som en smoking väldigt tydligt.
Det är absolut rekommenderat att följa den eventuella klädkod som följer med en inbjudan till en fest, tillställning, bal, bjudning eller annat evenemang. Man ska aldrig bryta en klädkod som angivits på inbjudan då det anses som en mycket ofin handling, oavsett om man bär finare eller mindre finare klädsel än det som angivits på inbjudan av den som håller i festen. Klädkoder har funnits många hundratals och till och med tusentals år och är ingenting som man i första hand väljer att bryta. Klädkoder är också något positivt då det kan lätta på en eventuell beslutsångest som kan medfölja en inbjudan utan klädkod. För att uppfylla klädkoden fullt ut så måste du naturligtvis ha skor.

Valfri klädsel är som det låter helt valfri, men tänk på att vara hel & ren.

Klädsel för barn: Barn behöver inte kläs i gällande klädkod. Ingen förväntar sig att en tioåring skall komma i mörk kostym till ett bröllop med just denna klädkod. Barnet har i stället på sig det finaste han eller hon har om klädkoden är fin. Till och med gymnastikskor kan vara okej om de är hela och rena.

På finare middagar eller baler följer man ofta gamla hederligt beprövade etikettregler.
Då gäller det att veta vad som gäller:

 • Bordsdamen sitter på mannens högra sida. När det är dags att sätta sig till bords förväntas mannen dra ut stolen åt sin bordsdam.
 • Lägg servetten i ditt knä och använd den inte som en haklapp. Det förutsätts att Du kan äta utan att spilla, och spiller Du är det bättre att stå ut med den lilla fläcken än att försöka torka bort den.
 • Du använder besticken utifrån och in allteftersom rätterna serveras.
 • Alla drycker kommer att serveras från Din högra sida. Glasen används från höger till vänster.
 • Maten kommer att serveras från Din vänstra sida.
 • Om det är Du som får värdinnan till bordet är det Du som tackar för maten genom att hålla tal.
 • Är Du tvungen att besöka toaletten ursäktar Du Dig och lägger servetten på stolen under tiden. Förövrigt finns ingen anledning att lämna bordet under måltiden.
 • Drick inte när Du har mat i munnen och drick en mun åt gången, klunka inte i Dig som om Du vore törstig.
 • Vill någon vid bordet skåla med Dig så gör det. Om Du inte vill dricka kan Du i alla fall föra glaset till munnen.
 • Servetten lägger Du på vänster sida om tallriken.
 • När Du ätit klart visar Du detta genom att lägga besticken ihop vid "5 i halv 5".
 • Konversera i normal samtalston och se till att inte vara för högröstad. Prata inte om kommande fester och referera inte till goda maträtter och desserter som Du avnjutit på andra middagar utan njut av det som serveras på just den här festen.
 • Njut av stunden, det är inte varje dag man är på ett sådant här kalas!

Tigerkostym.jpg
Tigerkostym